Wednesday, April 30, 2014

~Eczema Kanak-kanak - Cadangan Rawatan dgn Shaklee~

ECZEMA - sejenis keradangan pada kulit di mana kulit menjadi kemerah2an dan gatal-gatal dan kadang-kadang berair. Lebih teruk eczema boleh jadi bersisik dan kulit terkoyak.
Eczema boleh terjadi di kawasan muka, lengan, leher, pelipat tangan dan belakang lutut. Banyak faktor terjadinya eczema dan bergantung kepada idividu. Antaranya alahan pemakanan, kosmetik, krim dan seangkatannya. Ada juga yang alah kepada cuaca dan persekitaran. Labih kesian kalau terjadi pada baby, baby akan merengek kesakitan dan kegatalan.





Eczema tidak boleh diubati, kerana ia akan berulang2. Tetapi ia boleh dikawal dengan rawatan yang betul.
so, mai dekat2 baca, ceq nak share cadangan suplemen Shaklee untuk yang mengidap eczema, lebih2 lagi kanak2.



1. Mealshake
- protein yang berfungsi membaiki kulit yang rosak disebabkan eczema. (protein ialah makanan sel)
- diberi pada kanak2 usia setahun ke atas.




2. Alfalfa
- kaya dengan kandungan klorofil yang membantu masalah penyakit kulit spt eczema.
- menyingkir toksin dari dalam badan
- ibu menyusu boleh ambil dan khasiatnya dpt diberi kepada baby yg menyusu




3. Herbal Blend (multi Purpose Cream)
- krim perlbagai guna yang membantu megekalkan kelembapan kulit.
- melega gatal2 dan pedih




4. Vita E
- vitamin yg bagus utk kulit.
- melicinkan dan merawat kulit yg rosak akibat eczema
- membantu memudarkan parut dgn berkesan
- boleh disapu pada kawasan kulit yg terkena eczema




5. Omega Guard
- menguatkan membran sel-mencegah keradangan kulit & mengurangkan kegatalan. 
- membantu melembapkan kulit~kulit kering menjadikan ezcema semakin teruk. 
- boleh diambil oleh ibu menyusu supaya khasiat dpt diberi pada bayi yg menyusu.




6. ESP
Bertindak membina sel yang sihat/membaiki sel yang rosak. 
- ESP membantu menghasilkn kulit yg cantik.
- membantu pudarkan parut dengan cepat.
- diambil oleh ibu menyusu supaya khasiat dpt diberi pada bayi yg menyusu.




7. Basic H
- pencuci serbaguna
- diguna utk mencuci pakaian bayi
- juga boleh dibuat bilasan selepas memandikan bayi.




Eczema juga boleh dielakkan ketika ibu masih hamil. InsyaAllah dengan pengambilan suplemen yang sesuai dgn ibu hamil, eczema mungkin dapat dielakkan seperti Omega Guard, ESP dan Vita C. Amalan seharian juga membantu dalam rawatan untuk pesakit eczema.

Nak tau cara pengambilan suplemen di atas?
Ceq bagi percuma konsultasi dengan pembelian. mai..mai...





#Untuk konsultasi dan maklumat lanjut, boleh hubungi saya :
Adilah MTauket
Pengedar Shaklee Sepang dan Malaysia - Selangor (Sepang dan sekitarnya, Nilai, Enstek)
Email : adilah_mt at yahoo dot com
Sms/Whatsapp : 019-3513200
Page :Jom Sihat Anggun
FB : Adilah MTauket



Saturday, April 26, 2014

~Kepentingan Asid Lemak Perlu untuk Merangsang Minda~

Di zaman serba mencabar dengan pelbagai fenomena, sering ibu bapa risau akan anak2 masing2.
Sama juga dengan saya. Anak di rumah, anak2 di sekolah. Lebih2 lagi bila mengajar di bidang pemulihan khas ni. Berdepan dengan anak2 yang lemah ingatan serta kurang cerdas akalnya. Semuanya menuntut saya untuk membaca lebih tentang perkembangan otak anak2 yang perlu dipupuk sejak dari dalam kandungan lagi.

Pemakanan yang baik bukan sahaja penting untuk kesihatan dan tumbesaran secara fizikal, tetapi juga sangat penting untuk perkembangan otak seseorang. Perkembangan otak yang optima yang bermula di peringkat kehamilan boleh dirangsang dengan pemakanan seperti asid lemak perlu. Tubuh kita tak boleh menghasilkan asid lemak, so ia perlu diambil melalui pemakanan harian. Pengambilan asid lemak perlu ini penting untuk menyokong perkembangan dan fungsinya yang normal.
Kekurangan asid lemak dikaitkan dengan masalah tingkahlaku dan pembelajaran kanak-kanak, seperti ADHD (masalah kurang tumpuan dan hiperaktiviti), disleksia dan autisme serta mengganggu sistem penglihatan.

Asid lemak omega-3 dan 6 meningkatkan fleksibiliti dan kebendaliran membran (terutama dalam otak) yang penting untuk pengisyaratan sel yang optima. Penglihatan dan perkembangan kognitif kanak-kanak boleh dipertingkatkan dengan memberi makanan yang mengandungi asid lemak perlu, manakala pengambilan ikan semasa hamil boleh membantu kesihatan otak dan penglihatan bayi.

Untuk kanak2, asid arakidonik (AA), asid dokosaheksanoik (DHA) dan asid gama linolenik (GLA) adalah penting dalam pembentukan dan perkembangan sel saraf otak dan mata. Asid-asid lemak perlu ini penting dalam merangsang kecerdasan minda, memandangkan ia memainkan peranan penting dalam transmisi isyarat antara saraf.

Sumber http://www.utusan.com.my/



Shaklee juga ada menyediakan suplemen yang sesuai untuk perkembangan dan merangsang minda iaitu Omega Guard .


Harga Omega Guard RM136(sm) RM140(ss) exc postage






#Untuk konsultasi dan maklumat lanjut, boleh hubungi saya :
Adilah MTauket
Pengedar Shaklee Sepang dan Malaysia - Selangor (Sepang dan sekitarnya, Nilai, Enstek)
Email : adilah_mt at yahoo dot com
Sms/Whatsapp : 019-3513200
Page :Jom Sihat Anggun
FB : Adilah MTauket

Wednesday, April 23, 2014

~Tips Untuk Meningkatkan Daya Tahan Tubuh~

Musim yang tidak menentu kebelakangan ini sering menyebabkan kita diserang pelbagai penyakit seperti demam, selsema, batuk dan sebagainya. Walaupun ia hanya gangguan kecil, namun ia boleh mengganggu aktiviti seharian kita dan boleh membawa kepada lebih mudarat.


Pun begitu, ia boleh dicegah dengan meningkatkan daya tahan tubuh kita ataupun sistem imunisasi tubuh. Ni nak share pasal cara-cara yang boleh dilakukan untuk meningkatkan kadar imunisasi tubuh kita. Jom baca...

1. Membaca Al- Quran



Kajian menunjukkan bahawa membaca atau mendengar Al-Quran boleh memberi kesan yang baik kepada sistem imunisasi tubuh wanita yang sedang hamil. Ia boleh meningkatkan lagi sistem kekebalan tubuh si ibu.


2. Urutan 



Urutan yang betul adalah salah satu cara yang terbaik untuk mengeluarkan racun-racun dari dalam badan agar tubuh lebih tenang. Daripada mengubati, lebih baik kita manjakan diri dengan urutan.

3. Berehat 



Stress boleh menurunkan daya imunisasi tubuh kita. Carilah waktu untuk rehatkan diri dan tenangkan fikiran.

4. Ketawa 



Cuba lebih terbuka minda di samping itu bercerita dan dengarkanlah lawak jenaka atau humor. Ketawa boleh meningkatkan sistem imunisasi dengan cara menurunkan kadar stress dan kecemasan. Selain itu, ketawa boleh meredakan ketegangan otot dan menigkatkan pengambilan oksigen.

5. Tidur



Tidur nyeyak  selama lapan jam sehari juga boleh meningkatkan system pertahanan tubuh. Kurang tidur boleh meningkatkan kadar hormon stress yang seterusnya akan melemahkan system imunisasi.

6. Senaman 



Senaman berfungsi untuk menignkatkan hormone-hormon yang menguatkan imunisasi tubuh. Selain itu, olahraga juga merupakan cara yagn baik untuk mengurangkan kadar stress.

7. Minum air putih



Minum air putih merupakan langkah penting untuk mendapatkan kulit sihat. Kulit merupakan antara pertahanan pertama tubuh dalam melawan jangkitan luar. Air putih juga membantu proses detoks tubuh kita.

8. Makan sihat


 Mereka yang obes dinyatakan lebih sukar melawan jangkitan penyakit, jadi lebih baik mempertahan berat badan ideal dengan menerapkan pola makan yang sihat. Ambillah diet kaya buah-buahan dan sayur-sayuran untuk mendapatkan semua vitamin dan mineral yang diperlukan tubuh.





Shaklee juga ada suplemen untuk meningkatkan imunisasi iaitu Vitamin C SR, Vita C Chew (untuk kanak-kanak) dan Nutriferon. Untuk lebih baik, boleh amalkan Vivix. Nak tau lanjut.... hubungi saya ye..



#Untuk konsultasi dan maklumat lanjut, boleh hubungi saya :
Adilah MTauket
Pengedar Shaklee Sepang dan Malaysia - Selangor (Sepang dan sekitarnya, Nilai, Enstek)
Email : adilah_mt at yahoo dot com
Sms/Whatsapp : 019-3513200
Page :Jom Sihat Anggun
FB : Adilah MTauket

Monday, April 21, 2014

~Sustained Released Vitamin C Shaklee~


Vitamin C juga dikenali sebagai acid ascorbic merupakan salah satu vitamin yang penting dalam diet seharian. Kebanyakan orang akan mengambil vitamin C bila mereka diserang sakit flu. Vitamin C mempunyai sifat mudah larut dalam air yang mana diperlukan tubuh untuk tumbuh dan berkembang. Kerana sifatnya yang mudah larut dalam air ini, maka kelebihan vitamin C yang tidak diperlukan tubuh akan dibuang melalui air seni dalam masa 24 jam. 

Vitamin C juga berperanan sebagai antioksidan. Antioksidan adalah nutrisi yang mempunyai fungsi untuk menghalang beberapa kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas, yang dihasilkan tubuh ketika melakukan proses merubah makanan menjadi tenaga. Antioksidan juga mengurangkan kerosakan badan yang disebabkan oleh bahan-bahan toksik dan pencemaran.

Tanda-tanda Kekurangan Vitamin C:

  • Tanda-tanda lebam (bruises) atau berbekas pada tubh atau luka memar pada badan umpama bekas kena pukul
  • Gusi yang mudah berdarah setiap kali memberus gigi atau bila-bila masa sahaja

Kesan Kekurangan Vitamin C:

  • Rasa letih
  • Gigi Gugur
  • Saluran darah kecil, senang pecah,
  • Luka lambat pulih
  • Penyakit anemia (kurang darah)


Kelebihan Utama Vita-C Plus Shaklee

1. Membentuk kolagen - Merangsang pembentukan kolagen. Kolagen ialah sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan.

2. Memperbaiki simptom pendarahan - Kekurangan Vitamin C adalah penyebab gusi berdarah, lebam dikulit, lambat pulih dari kecederaan, kulit kering, ruam dan kulit kasar.

3. Memerangi kanser - Ia satu-satunya anti-oksidan yang berkuasa dan mampu meningkatkan inteferon semulajadi tubuh dan merangsang pengeluaran T-cells untuk melawan sel kanser dan membuang kimia berbahaya dari tubuh dgn berkesan. 

4. Mencantikkan kulit - Pengambilan Vitamin C setiap hari akan membantu anda dapatkan kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan dan menyekat pembentukkan pigmentasi. Pigmen adalah penyebab utama kejadian jeragat. 

5. Memulihkan insomnia - Ia memperbaiki insomnia, stress dan masalah mental seperti keresahan.

6. Mengekalkan kolestrol sihat - Ia mampu mengurangkan kolestrol dan tekanan darah, mengekalkan kapilari darah yang sihat, menghalang pendarahan dalam hidung, pendarahan serebral dan skurvi.

7. Peningkatan sistem imun Membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, mengukuhkan sistem imun, pertingkatkan pemulihan alergi hidung, kulit dan asma dan juga mengurangkan simptom selsema. 



Perbezaan Vita-C Plus Shaklee dengan yang ada di pasaran. 

Rumusan unik yang membenarkan pelepasan vitamin c secara perlahan dan berterusan selama 5 jam.

Satu tablet membekalkan 500mg vitamin C iaitu bersamaan 7biji setengah oren. 
Ada dalam bentuk yang boleh dikunyah.

Membekalkan ‘Bioflavinoid’ dalam jumlah yang seimbang iaitu 120mg. Bioflavonoids bekerja untuk meningkatkan keberkesanan vitamin C dan perlu diambil sebagai sebahagian daripada suplemen vitamin C (Elak salur darah dari runtuh/bocor, meningkatkan fungsi vitamin c, elak vitamin c dari cepat teroksida dan merosakkan sel). 

Tiada pembaziran kerana semua vitamin C digunakan.dilepaskan kedalam sistem tubuh secara perlahan mengikut keperluan.

Vitamin C pertama yang natural dan bertindak secara ‘Sustained release’, berfungsi secara perlahan untuk memenuhi keperluan tubuh selama 24 jam.



Nak cari Vitamin C Shaklee? Amik no saya kat bawah ni. Amik telefon, call/wa/sms saya secepatnya. 
Harga sebotol Vita C SR RM93(sm) RM98(ss) exc postage.



#Untuk konsultasi dan maklumat lanjut, boleh hubungi saya :
Adilah MTauket
Pengedar Shaklee Sepang dan Malaysia - Selangor (Sepang dan sekitarnya, Nilai, Enstek)
Email : adilah_mt at yahoo dot com
Sms/Whatsapp : 019-3513200
Page :Jom Sihat Anggun
FB : Adilah MTauket

Friday, April 18, 2014

~Kelebihan Omega Shaklee~

Omega Guard = Minyak Ikan

Sebelum entry pasal Omega ni cakap pasal manfaat omega tu secara keseluruhan. Macam2 jenama yang ada di pasaran. Tapi saya nak cerita pasal Omega yang jadi pilihan hati saya. Shaklee la kan.
Hari ni nak cakap pasal kenapa kita MESTI memilih Omega daripada Shaklee ni. Haa..sebabnya....

  • Omega Guard Shaklee dihasilkan menerusi kaedah teknologi terkini iaitu ultratulen bergred farmaseutikal. Maksudnya ia melalui proses penyulingan proprietari tiga molekul yg dpt memekatkan asid lemak Omega3 paling tulen. 
  • Teknologi ini dapat menyingkirkan bahan2 berbahaya yg terdapat dlm ikan seperti plumbum, arsenik, merkuri,etcKebanyakan brand lain hanya menggunakan kaedah penyulingan tekanan tinggi utk mengekstrak minyak ikan. kaedah ini bukan hanya memusnahkan sesetengah nutrient malah tidak boleh menapis kandungan logam yg membahayakan kesiahatn seperti plumbun,merkuri,etc . (Info tambahan daripada nutrionist Shaklee, katanya tak semua pengeluar minyak ikan menggunakan penyulingan proprietari tiga molekul, Kalau ada pun hanya penyulingan 1x atau2x...Kenapa? sebab penyulingan proprietari tiga molekul ni merupakan satu proses yang mahal..Shaklee sahaja yg melalui penyulingan 3x sbb nak berikan yg terbaik utk pembeli2nya.. yer tak) Wowww...itu pasal harganya setara dengan cara penghasilannya. Tapi masih lagi mampu milik.
  • Omega Guard Shaklee tidak diekstrak dari minyak hati ikan kerana dihati kandungan toksik tinggi
  • Minyak ikan Shaklee diekstrak dari ikan laut dalam dan berair sejuk seperti sardin, mackerel, herring dan anchovies. Kalau kita rujuk jenis2 ikan dan tahap merkurinya. ikan2 yg digunakan oleh Shaklee adalah ikan yg tahap merkurinya terendah.. Dan kajian juga menunjukkan bahawa ikan air laut sejuk mengandungi asid lemak tidak tepu yg sangat tinggi berbanding ikan lain. Ditambah dgn proses penyulingan 3x.. 
  • Omega guard (minyak ikan ) Shaklee lengkap dgn 7 jenis asid lemak omega 3 yg perlu oleh badan iaitu DHA, EPA, HPA, ETA, SDA, DPA. Badan kita tak mampu menghasilkan asid lemak perlu ni utk proses metabolisme,etc.. Jadi kena dapatkan dari sumber makanan dan suplemen.
  • Satu sajian Omega guard Shaklee (Recommended daily serving is 3 capsules) membekalkan 900mg asid lemak omega 3 yg perlu ie EPA dan DHA. Berdasarkan jadual dibwh, kandungan EPA dan DHA didalam Omega Shaklee antara yg tertinggi berbanding jenama lain



Ni la sebabnya Omega Shaklee jadi pilihan saya sebab saya yakin dengannya.
Anda pula macam mna?

Omega ni antara suplemen yang sangat digalakkan untuk diambil setiap hari pasal...dia lengkap dengan omega-3. Badan kita tak mampu hasilkan asid lemak omega-3 utk proses metabolisme. Itu sebab Omega ni ada dalam cadangan vitamin untuk kuruskan badan - dgn meningkatkan kadar metabolisme badan kita.. :)

Harapnya,bermanfaat la info ni ye. Apa pun jenama pilihan anda, saya yakin anda sudah memilihnya yang terbaik utk diri dan keluarga anda. Yang lebih penting utk jangka masa panjang.



#Untuk konsultasi dan maklumat lanjut, boleh hubungi saya :
Adilah MTauket
Pengedar Shaklee Sepang dan Malaysia - Selangor (Sepang dan sekitarnya, Nilai, Enstek)
Email : adilah_mt at yahoo dot com
Sms/Whatsapp : 019-3513200
Page :Jom Sihat-Pengedar Shaklee Sepang
FB : Adilah MTauket

Thursday, April 17, 2014

~Si Kecil yang Bijak~

Ini la si kecil saya yg bijak.
tak sangka dah setahun 7 bulan dah. pejam celik pejam celik. Rasa cepat sangat masa berlalu. Geram nak dukung dia macam waktu baby. Sekarang ni dah pandai tolak kalau ibu peluk kuat2. Siap marah lagi. 

Masa mengandungkan Alia, saya ambil vitamin untuk kehamilan dan teruskan selepas berpantang.
Kemudian teruskan pula dengan vitamin untuk penyusuan. Sebab nak full bf sampai 2 tahun. InsyaAllah. Tapi yela dah masuk tahun ke dua ni, dah mula tumbuh gigi, macam2 la yang dia makan. Susu pun dah campur. Tapi still bf yg major.


Geram dengan keletah si kecik ni. Mesti teringat2 je masa time kerja. Tak sabar nak balik nak gomol dia.
Macam2 dah akalnya.
Menginjak tahun ke 2, saya bagi dia vitamin untuk anak2. Set Anak Sihat Pintar
Dia paling suka Vita C Chew. Mealshake pun kadang2 saya bagi, sbb Alhamdulillah Alia tak menghadapi apa2 masalah. So tak perlu setiap hari. Omega agak susah, sebab Alia tak pandai lagi nak kunyah Omega tu. Kadang2 saya pecahkan, masukkan dalam makanan dia.

Alhamdulillah Si Kecil saya  sihat ceria. Jarang sangat demam. Itu yang paling saya bersyukur. Yela, bila tengok anak sakit, kita pun jadi tak keruan. Semoga dengan pengambilan Shaklee ni, ibu dan Alia sentiasa sihat ceria. InsyaAllah.




#Untuk konsultasi dan maklumat lanjut, boleh hubungi saya : 
Adilah MTauket
Pengedar Shaklee Sepang dan Malaysia - Selangor (Sepang dan sekitarnya, Nilai, Enstek)
Email : adilah_mt at yahoo dot com
Sms/Whatsapp : 019-3513200
Page :Jom Sihat-Pengedar Shaklee Sepang
FB Adilah MTauket

Tuesday, April 15, 2014

~Jadi Ahli Shaklee-Manfaat Berterusan~

Tahukah anda? 

Nak jadi ahli Shaklee tak payah pergi ke branch Shaklee, atau kedai Shaklee. Lagi-lagi kalau anda berada di kawasan yang jauh dari branch. Tak semua negeri ada branch / kedai shaklee. Negeri-negeri seperti Perlis, Kedah tidak ada kedai / branch shaklee. Di sebelah Utara Yang paling dekat hanya di Seberang Jaya, Pulau Pinang. 

Kalau anda berminat nak jadi ahli Shaklee (tidak kira di mana anda berada, Malaysia? Doha? London? Boleh saje) apa yang anda perlu buat hanya :

1. PM saya di facebook Adilah MTauket  ATAU
2. PM saya di fanpage saya Jom Sihat Anggun  ATAU
3. WhatsApp saya di +6019 3513200 
4. Buat bayaran melalui akaun Maybank RM 75 - No akaun ialah 7008933866 (Noor Adilah Mad Tauket). 

dan  berikan butiran anda seperti berikut :  

  • Nama Penuh dan nombor kad pengenalan
  • Nama Penuh pasangan dan nombor kad pengenalan (sekiranya telah berkahwin) 
  • Alamat surat menyurat
  • Alamat penghantaran barang
  • Nombor telefon
  • Email
  • No akaun bank (untuk pembayaran bonus)


Saya akan terus daftarkan anda secara online di www.shaklee2u.com.my. 

Setelah menjadi ahli shaklee, secara automatic anda akan mendapat Shaklee ID dan password ke shaklee2u online system. Di sini anda boleh shopping vitamin Shaklee sendiri, check point terkumpul, check berapa bonus yang anda dapat bulan ini, daftar ahli baru di bawah anda dan sebagainya. 

Setelah menjadi ahli Shaklee, maka secara automatisnya anda layak membeli produk-produk Shaklee pada harga ahli yang jimat sehingga 25%.  Lagi2 pulak sekarang ni dah tak perlu compare harga antara distributor. Sebab semua kena jual pada harga retail. Nak dapat harga murah, macam ni lah caranya. Join ahli.

JOM!!


#Untuk konsultasi dan maklumat lanjut, boleh hubungi saya :
Adilah MTauket
Pengedar Shaklee Sepang dan Malaysia - Selangor (Sepang dan sekitarnya, Nilai, Enstek)
Email : adilah_mt at yahoo dot com
Sms/Whatsapp : 019-3513200
Page :Jom Sihat-Pengedar Shaklee Sepang
FB : Adilah MTauket

Thursday, April 10, 2014

~Berpantang dengan SHAKLEE~

Assalam semua.
Ibu2 hamil mesti berdebar menanti yang tersayang kan. Lagi berdebar bila nak menempuh tempoh berpantang. Dah pilih set berpantang yang sesuai? 
Ni saya nak cadangkan suplemen yang sesuai untuk waktu berpantang nanti.

Kenapa Shaklee sebagai Set Berpantang anda? 

Kerana..Shaklee ni SELAMAT dan UNIK jika nak di bandingkan dengan set berpantang atau set bersalin lain yang berlambak di pasaran sekarang.
  • SELAMAT kerana vitamin Shaklee boleh diambil oleh ibu yang baru melahirkan bayi seawal 2 jam selepas melahirkan bayi. 
  • SELAMAT kerana vitamin Shaklee boleh dimakan oleh ibu yang bayi disahkan ada masalah jaundis/sakit kuning.
  • SELAMAT kerana ibu yang melahirkan bayi secara normal atau pembedahan boleh makan vitamin Shaklee ini.
  • UNIK kerana gabungan vitamin yang ada dalam set bersalin atau set berpantang Shaklee ini membuatkan ibu lebih cergas, lebih bertenaga, lebih anggun dan cantik.
  • UNIK kerana luka ibu akan lebih cepat sembuh.
  • UNIK kerana susu ibu meriah dengan adanya ESP dalam set ini.

Apa yang ada dalam cadangan set berpantang Shaklee ni?
Kita ada Vita-lea, Vita C SR, BComplex, Zinc Complex, ESP, Ostematrix dan add-on alfalfa. Tapi ibu berpantang dinasihatkan untuk mengambil alfalfa setelah baby disahkan bebas jaundis. Sebab alfalfa ni bersifat herba. Lagipun dalam cadangan set ni, alfalfa cuma add-on.

Nak tau fungsi setiap suplemen ni boleh tengok post yang ini.
Yang bawah ni secara keseluruhannya dibnadingkan dengan fungsi tradisional.




FUNGSI TRADISIONALSHAKLEE
memulihkan dalamanESP, Alfalfa, Vita-lea
mengelakkan meroyan/stressBComplex
memanaskan badanBComplex
mengatasi sembelitOstematrix
minuman herba/detoksAlfalfa
menyembuhkan lukaZinc
memperbanyak susuAlfalfa, ESP



#Untuk konsultasi dan maklumat lanjut, boleh hubungi saya :
Adilah MTauket
Pengedar Shaklee Sepang dan Malaysia - Selangor (Sepang dan sekitarnya, Nilai, Enstek)
Email : adilah_mt at yahoo dot com
Sms/Whatsapp : 019-3513200
Page :Jom Sihat-Pengedar Shaklee Sepang
FB : Adilah MTauket

Wednesday, April 9, 2014

~Ostematrix: Kenapa Saya Sukakannya?~

Assalamualaikum semua.
Alhamdulillah sihat kan...
Hari ni nak cerita pasal Ostematrix pulak. Pasal apa saya sangat suka kt Ostematrix ni. kira dah berbotol-botol la amik cik oste ni.

Cerita sikit ye.
Kecik2 dulu paling tak suka minum susu. Tak kecik mana la masa tu. Dah naik tingkatan 1, masuk asrama. so minum pagi tu celam celum. Duduk asrama pun bukan minum susu setiap pagi. Jadi dah tak biasa pulak minum susu. Kalau balik rumah pun dah takmau dah minum susu emak buat pagi2. Rasa lain.
Sampai la besar. Minum pun susu kotak je. itupun stick pada Dutch Lady perisa coffee. yang lain, tak lalu. Boleh muntah tau.

Sampai kawen, pregnant. Barulah rasa regret sbb tak minum susu. Yela, mana nak tampung untuk sendiri, utk baby. Jadinya, consume Shaklee ada sekali cik oste ni. seronoknya tak terkira. 

Haa..sekarang baru cerita pasal Oste (saya paggil oste je, senang heehehe..)
OSte ni kata lainnya kalsium. tapi kalsium yang ditambah dengan Magnesium dan Vitamin D. Kenapa? Menurut kajian, pengambilan suplemen kalsium tanpa magnesium dikatakan akan menyebabkan kalsium terkumpul di bahagian tertentu tubuh, bukan dalam tulang. Ia juga meningkatkan risiko batu karang, artritis, penyakit jantung koronari dan strok! Penghidap penyakit jantung dan diabetes jenis dua yang mengambilnya pula dipercayai akan menyebabkan keadaan mereka tidak berubah atau semakin parah. Dalam erti kata lain, kalsium tidak akan dapat menyerap sepenuhnya ke dalam badan jika tidak digandingkan dengan magnesium dan vitamin D!

Kelebihan OsteMatrix ialah kandungan kalsiumnya yang paling seimbang untuk memastikan 99% kadar penyerapannye ke dalam tubuh kita. Formulanya adalah unik kerana ia dihasilkan dari mineral semulajadi dan garam mineral dari Laut Mati yang mana ianya kaya dengan kalsium, magnesium, fosforus, vitamin D, zinc, kuprum, manganese dan boron. Nutrien-nutrien ini perlu diambil bersama-sama untuk kadar penyerapan yang optimum oleh tubuh dan bagi menghalang pemendapan kalsium yang boleh menyebabkan pembentukan batu karang atau batu hempedu.


Tengok tu..kelebihan cik oste ni.

Manfaatnya pun banyak.
Nak cerita sebab saya amik cik oste ye.
  • untuk kesihatan tulang dan gigi. saya tak minum susu.
  • tidur rasa lena. bangun pagi pun segar je.
  • masa mengandung, elak kejang kaki, sakit pinggang.
  • no more sembelit masa mengandung atau masa berpantang
  • masa menyusu baby sampai sekarang 1y7m...

ok, kalau saya lebih kepada manfaat utk ibu yg menyusu baby la kan. tapi sebenarnya banyak lagi manfaat cik oste ni. awak-awak semua taknak rasa ke? best tau!!



#Untuk konsultasi dan maklumat lanjut, boleh hubungi saya :
Adilah MTauket
Pengedar Shaklee Sepang dan Malaysia - Selangor (Sepang dan sekitarnya, Nilai, Enstek)
Email : adilah_mt at yahoo dot com
Sms/Whatsapp : 019-3513200
Page :Jom Sihat-Pengedar Shaklee Sepang
FB : Adilah MTauket

Tuesday, April 8, 2014

~Lemak dan Kolesterol: Bertindak Sebelum Terlewat~

Kolesterol ialah bahan berlemak (lipid) yang merupakan sebahagian daripada membran luar sel dalam badan haiwan. Ia juga ditemui dalam edaran darah Manusia. Dua sumber utama kolesterol dalam darah diperoleh daripada pemakanan dan pengeluaran hati.

Kolesterol tidak boleh larut dalam darah kecuali jika ia bergabung dengan protein khas yang dipanggil lipoprotein. Kolesterol yang dirembeskan oleh hati ke dalam darah boleh bergabung dengan lipoprotein ketumpatan amat rendah (VLDL) atau lipoprotein ketumpatan tinggi (HDL).

Kolesterol LDL yang terhasil daripada metabolisme kolesterol VLDL dalam aliran darah, dikenali sebagai kolesterol ‘jahat’ manakala kolesterol HDL dikenali sebagai kolesterol baik.

Tips Kurangkan Lemak dan Kolesterol Dalam Diet

  • Pilihlah daging atau ikan yang tidak berlemak
  • Buang semua kulit dan lemak-lemak yang kelihatan dari daging atau ayam
  • Kukus,bakar atau panggang daging dan ikan.Kemudian letakkanya di atas rak untuk membolehkan lemak-lemak mengalir keluar dari makanan.Pastikan juga jangan menggoreng makanan anda.
  • Pilihlah buah-buahan dan sayuran yang segar.Pastikan anda kukus sayuran anda dan jangan menggoreng.
  • Gunakan periuk yang tidak melekat atau penyembur sayuran untuk menggoreng
  • Gunakan rempah ratus dalam makanan yang telah lama yang bukan sos,mentega atau marjerin.

Kita boleh menurunkan paras kolesterol dalam darah dan mengurangkan risiko penyakit jantung dan angin ahmar. Gaya pemkanan yang sihat dan saranan daripada yang pakar amat penting dalam proses menurunkan dan mengekalkan kolesterol pada paras yang sepatutnya.

Suplemen dan Vitamin Shaklee yang membantu menurunkan paras kolesterol ialah :

1. Alfalfa & Herblaxberfungsi sebagai fiber di dalam usus (yang diperlukan) yang akan bergabung dengan kolesterol, air dan mineral berlebihan dan dikeluarkan sebagai najis.

2. Omega GuardEPA dan DHA menurunkan kadar kolesterol ‘jahat’ LDL.


#Untuk konsultasi dan maklumat lanjut, boleh hubungi saya :
Adilah MTauket
Pengedar Shaklee Sepang dan Malaysia - Selangor (Sepang dan sekitarnya, Nilai, Enstek)
Email : adilah_mt at yahoo dot com
Sms/Whatsapp : 019-3513200
Page :Jom Sihat-Pengedar Shaklee Sepang
FB : Adilah MTauket