Sunday, December 28, 2008

- salam muharam 1430H -

sempena awal muharam esok..saya mengucapkan selamat menyambut tahun baru 1430 hijrah.semoga kedatangan tahun baru ini memberikan 1001 rahmat dan kebaikan buat diri kita semua.kan?

DOA AKHIR TAHUN
Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata :"Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun"


DOA AWAL TAHUN
Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata : "Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan".


MUHARAM adalah bulan pertama dalam tahun Islam (Hijrah). Sebelum Rasulullah berhijrah dari Makkah ke Yathrib, kiraan bulan dibuat mengikut tahun Masihi. Hijrah Rasulullah memberi kesan besar kepada Islam sama ada dari sudut dakwah Rasulullah, ukhuwwah dan syiar Islam itu sendiri.

Pada asasnya, Muharam membawa maksud 'diharamkan' atau 'dipantang', iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al Baqarah: 91). Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan.

Peristiwa-peristiwa penting:

1 Muharam - Khalifah Umar Al-Khattab mula membuat penetapan kiraan bulan dalam Hijrah.
10 Muharam - Dinamakan juga hari 'Asyura'. Pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilah dan kebenaran.

Pada 10 Muharam juga telah berlaku:

Nabi Adam bertaubat kepada Allah.
Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.
Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud.
Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.
Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkan Allah.
Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.
Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.
Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.
Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah.
Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar.
Hari pertama Allah menciptakan alam.
Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.
Hari pertama Allah menurunkan hujan.
Allah menjadikan 'Arasy.
Allah menjadikan Luh Mahfuz.
Allah menjadikan alam.
Allah menjadikan Malaikat Jibril.
Nabi Isa diangkat ke langit.

InsyaAllah...sama2 kita menghayatinya...

- hujung minggu yang sibuk -

PIZZA VS KEK
salam hujung minggu...
semalam sabtu...dek kerana kebosanan duduk di rumah,aku ambil keputusan untuk keluar jalan-jalan cari pasal di shah alam..uhuk3..lama jugak aku tak berjalan di tanah shah alam tu.tiada tujuan utama.cuma mahu menenangkan fikiran setelah pening2 lalat fikir pasal posting.ada rezeki bolehla sambar baju 1-2 pasang,kasut ke..tapi nampaknya,tiada yang berkenan di hati.kesudahannya hanya meninjau-ninjau tanpa hasil.hmm...takpelah.mungkin di lain kali,lain tempat pulak..

lepas shah alam,singgah di jusco bukit raja.juga tiada hasil.nampak gaya,aku dah takde skill pilih baju berseorangan.kena berteman jugak ni..needs opinion maybe..tapi sempat juga sambar novel.hehe..lain2 takde yang penting pun..sampai di rumah dalam pukul 5..penat jugak.terus mandi.sebenarnya mak dah ajak untuk buat kek malamnya tu..untuk pipi yang dah nak balik uitm.petang tu jugak aku cadang nak nak buat pizza.sebenarnya nak buat esok2 ke.tapi memandangkan pipi nak balik esok pagi (means pagi tadi la..)aku terus je la buat petang.bahan2 takde pulak tu.terus lepas maghrib,aku ke sungai besar untuk bahan2 topping.balik2 terus siap2 masak.pizza,kek...aduh letihnya...mak pulak ada kenduri puputan.ku keseorangan lagi.dibantu sedikit cuma oleh pipi.huhu...anak bujang itu..bila masanya la dia mahu berubah..
pukul 10 lebih,kedua2nya siap untuk dimakan..yummy!!!

MAWI & IKIN
ahad...mak dan abah hantar pipi ke uitm..aku di rumah hanya berehat melunaskan hutang tidur ku malam tadi..uhuk3...menghabiskan novel punya pasal.sambil menantinkan rancangan mawi & ikin bermula hari penikahannya minggu lepas hinggalah hari persandingan di felda taib andak hari ini.auh...mengalahkan pembesar di raja pula majlis mereka ini.almaklum RAJA SMS sudah menjadi RAJA SEHARI.pastinya peristiwa itu perlu mendapat liputan besar-besaran.untungnya pada siapa?aku tak tahu.aku hanya menonton kerana ada peluang.untuk pergi ke sana, mungkin tidak....yang pasti, ada pihak bertelagah hanya kerana perkahwinan ini.siapa?kena tengok berita la...

oh ye...siapa tahu tajuk lagu mawi yang disiarkan masa rancangannya tadi ye?yang heroin video clipnya dilakonkan ikin sendiri...best pulak lagu tu.tapi tak pernah dengar sebelum ni kat mana2 radio..

JAUH HATI
sewaktu di sungai besar mencari bahan untuk pizza, aku terserempak dengan tunang a.k.a senior sekolah rendah kawan aku.sebetulnya kami pasti mengecam muka masing kerana aku agak nakal ketika di sekolah rendah.tapi, aku hanya dipandang sekilas oleh dia.yeah...aku bukanlah seorang yang "pasti diingati"..itu juga sebab aku tak pernah mempunyai kawan lelaki yang boleh kekal bertahun-tahun..itu tak termasuk "pakcik" sebab dia dalam kategori "bersahabat selepas putus cinta" (haha..boleh ke dinamakan bercinta??ermm...pikir jap)..yup!aku agak berjauh hati dengan sebab ini.dari dulu lagi sebenarnya.aku taktau...mungkin....
takpelah..simpan sendiri je.

okeh!!banyak pulak ceritanya hujung minggu ni..selain pasangan lisda dan fauzi yang menang sehati berdansa musim kedua.hehee...sempat lagi!
wa akhirul kalimah...selamat menyambut awal muharram 1430 H.semoga kedatangan tahun baru ini memberikan 1001 kebaikan kepada kita semua.. ;)

Saturday, December 27, 2008

- adeii...kena tag oleh dhiya -

saya telah ditagged oleh dhiya..huhu..beginilah ianya....

Rules:
1. Link to the person that tagged you.
2. Post the rules in your blog.
3. Share 6 important things/habits/quirks about yourself.
4. Tag 6 random people at the end of your post by linking to their blogs.
5. Let each person know they have been tagged by leaving a comment on their website.
6. Reply to me when you're finish.

--------------------6 things about me...emmm apa ye??--------------------
1. masih sendiri dan sedang mencari...ahaaha...
2. teacher to be..wait for 5 january 2009
3. suka baca dan kumpul novel...la ni pun baru je beli novel baru -->saat kau hadir
4. suka mengunyah...dengan kata lain,suka makan...
5. kelam kabut
6. suka sangat pada kanak2 or baby...sungguh innocent muka mereka....

dan saya nak tag mereka di bawah.. ;) :
1. anie
2. fateen
3. kak julia
4. kak fiza
5. tz
6. kak yantie

selesai sudah...

Saturday, December 20, 2008

- syukur alhamdulillah -

salam hujung minggu buat semua....
syukur alhamdulillah dapat bernafas dengan leganya...keputusan posting dah dikeluarkan.dengan itu termaktublah aku ditempatkan di wilayah persekutuan kuala lumpur.takut?perasaan takut tetap ada,apatah lagi ditempatkan di kawasan bandar.compare dengan kawasan luar bandar,aku lebih rela ditempatkan di luar bandar.taktau kenapa..mungkin jiwa aku lebih kepada suasana tenang,damai dan alam sekitar.huhu...

namun paling aku bersyukur,tidak perlu berjauhan dengan kampung yang memerlukan aku naik flight,atau bas berjam-jam atau apa2 kenderaan yang memerlukan termenung berangan terlalu lama.hehe..

tapi..kawan2 ada jugak yang ditempatkan di sabah dan sarawak.dan kebanyakannya dari course sains dan matematik..kak nadiah, kak nisha, kinah, uni, ramai lagi...cume dari unit aku yang aku dengar akan terbang, kak yantie dan kak tin yang sememang di dalam icnya tertulis lahir di sarawak..apakan daya, perjanjian telah ditandatangani..tapi kaklin yang dapat di kuala lumpur katanya nak switch dengan kak yantie sebab suami kaklin sendiri dihantar ke sarawak..sedangkan suami kak yantie di sini.harap2 dapatla diterima oleh orang atasan..macammana ya..berjauhan dengan suami..huhu...tak terbayang olehku..

jadi..
apa persiapan ku?sekarang ni hanya menunggu surat dari jpn yang menyatakan sekolah di mana aku ditempatkan..harap2 takla di tengah2 bandar.boleh mati kutu jugak ni.manakan nak sewa rumah,jalan sesak..huwaaa....
abah pulak kata kalau dapat borneo senang kumpul duit.elaun banyak.aik??pulak dah...hari tu bukan main abah kata jauh sangat tu..siap suruh mintak sk pasir panjang lagi..ni lain pulak katanya..aduu abah...abah...aku pulak yang kepeningan...

takpelah...itu dah lain cerita.yang jelas, seperti yang tertulis di website itu,itulah keputusannya..aku hanya menerima dengan redha dan bersyukur.alhamdulillah...

kawan2?apa ceritanya...?


Monday, December 15, 2008

- rindu -

hurmmm.....
tgk tajuk mesti mcm klaka je...
rindu??
pada siapa...
hehehehe.....

actually..
skang ni tgh berlangsungnya suka universiti asean...or AUG...
kelmarin aku tgk opening ceremony...kat tv je...
tapi,tgk sume tu...
it reminds me to my student life la...
huhuhu rinduuuuu...

eh...
bukan sbb aku jadi atlet ke ape...
tak penah pun smpi peringkat tinggi mcm kalau aku main sukan pun...
tapi..sebab tgkkan sukarelawan tu sume..
bestnye kalau aku dapat join skali..
buat aku terfikir..kerja aku nanti,dapat tak aku buat macam tu..huhuhu..
hope so..

ermmm...cite lain pulak
sebelum balik ari tu, sempat beli novel...2 skali
hahaha...
dua2 oleh hlovate..
actually dah baca novel dia tru blog dia...
tapi rasa nak beli gak...
versi novel buku pulak la kan..
memang ade lain skit...
bukan lain..tapi ade tambah skit sebenarnya...

bila baca novel2 hlovate ni
ngingatkan aku pasal hidup aku kat asrama sekolah dulu..
as budak yg byk memberontak...
tapi itu pandangan orang dan warden kot..
bagi aku,aku takla degil mana...
ok je..
tapi yela..kalau dah asik kena denda je,tak ke budak bermasalah namanya tu...
cerita2 dia...macam aku kembali ke zaman spm pulak..hehehe...
bagi aku...hlovate's not writing but she's telling a story...
i...ENJOY!!!!
hehehe....

p/s:tgh berdebar tggu result posting sebenarnya...bile nk smpi surat nih???

Friday, December 12, 2008

- cuti sekolah -

ermm....
habis kuliah...kissm...btn...
duk rumah je..
tak tau nk buat apa...
aidil adha pun macam biasa je...
memang kat sini tak meriah mana pun...

pagi...
pegi surau...sembahyang raya...
balik...
tu je diari raya qurban aku...
selebihnya...
keboringan tahap tak ingat punye la...

posting pulak tak tau lagi...
lambat pulak result dier...
makin lamabat,makin berdebar la...
kat mana la aku kena campak nanti...
jangan jauh2 dahla...

huhuhu....
preparation??
satu ape pun tak lagi...
still takut...
tak tau nak wat ape...
kalau kena ajar kelas biasa...
lagila....takut tahap petala lapan kot...huhuhuhu....
doa2 dapat kelas pemulihan la ye...

Friday, December 5, 2008

- kissm -

ermmm.....
dah lepas dah semua kuliah KISSM
or kursus induksi sistem saraan malaysia

hari ni...
preparation for exam on the next day...
adeiii....
mcm dah sengal rasenye otak nk terima ilmu2 untuk dihafal...
huh!
itu la adila...
dah wat mind set...lepas periksa kpli..dh malas nk bace ape2 lagi...(tp novel boleh pulak...hahaha)
mcm mana ni...
ape pon tak prepare lagik...
dh la ade soalan esei..ngeeee....

esok...
abes exam...
kemas2....
balik tak tau lagi....huhu...

tamat kehidupan ku di melaka...
bila nk datang lagi taktau la....
sekarang...tggu result posting je....
jangan la jauh2,mintaknya....


Wednesday, November 26, 2008

- setahun di melaka -

2008...
nak cerita jugak...
walaupun tak cukup setahun...tapi...
nak cerita jugak...hahahahhah....


Daftar masuk IPPM
- dapat kenal dgn cik-cik, puan-puan dr mcm2 tempat n negeri..(kpli kt ipg aku ni sumer perempuan tau..)
- dapat kenal roomate yang gile2 tapi aku still hormat dia..(jgn marah ek kakak..hehe)
- kenal dgn tuan umah yang pandai putar belit ayat sbb nak kaut untung dia je..(nasib baik aku dah keluar dr umah tu..)
- blaja subjek baru,teknik baru,macam2..
- ikut xtvt kelas yang pack...
- kenal bdk2 kelas yang mcm2..(byk yg aku blaja...yg baik aku jadikn teladan..yg buruk aku jadikan sempadan...insyaallah..)

KRS-sedili-ulu bendul
- barula jumpa ngan bebudak lelaki untuk formal IPG.tapi mcm rimas pulak sbb dah biasa dgn xtvt tanpa lelaki selama 6 bulan...haha
- paling best ms KAGUM...yg pastinye aku tak menyesal even aku penat giler ms minggu tu...direct dr sedili then ulu bendul...terus plk praktikum...adeh!!
- dpt kenal ngan bebudak IPG dr seluruh malaysia...
- mcm2 xtvt...dpt pulak masuk kawad,no 1 pulak tu.alhamdulillah...

Praktikum-PBS
- PBS kt SK Pernu..
- tgk2 keadaan PL kt sekolah..sekejap je.2 minggu je pun..
- praktikum pulak kt SK Bemban...straight je lepas kagum.huhu....
- 3 bulan kt sekolah...best,penat,mcm2...
- layan budak2...kenal cikgu2..
- baru paham peranan n fungsi sebenar cikgu kat sekolah...

Exam
- mcm2 exam..kpli,BTN,KISSM....mengong jap...
- BTN kat tanjung rhu,sepang....semingggu...letih gakla..
- KISSM kt maktab je..kire xtvt terakhir kt maktab la...

Jln2 kat Melaka
- dpt pusing2 melaka
- naik kapal,menara,masuk muzium,pegi zoo,taman mini malaysia..
- shopping,tgk wayang,jumpe zahid...(haha...sempat aje..)


kenangan kurang setahun kat melaka...mungkin sekejap bagi orang lain...tapi bagi aku,ia tetap kenangan...penuh suka dan duka...yang pasti aku tak akan lupakan..insyaallah...
tahun 2009,bermula la cabaran sebenar aku sebagai guru...
doakan aku...;)



Sunday, November 23, 2008

- lepas ni?? -

exam kpli?
done..

btn?
done..

induksi?
in progress...(tgh malas sgt ni...tp assignment byk...nk kene exam lagik...rase mcm nk cekik diri sendiri jek...huhu)

straight xde kona2...penat..letih..
tp badan naik gak...mcm mane tu?ahahahha...

lepas ni ape pulak?
lecturer dok cite pasal sabah sarawak je...
dh terasa mcm posting kt sana lak...
am i ready?
NO!!!!
i'm not ready yet...
tp sampai bile nk tggu diri tu bersedia...kn?

but...itula cabarannnya...
dub dab dub dab....



Wednesday, November 12, 2008

- tag -

start time: 5.48 pm

Name : Noor Adilah bt Mad Tauket
Sisters : 1
Brothers : 2
Shoe size : 5
Height : 1.5 m
Where do you live : Sungai Besar
Have you ever been on a plane : Nope
Swam in the ocean : Yup
Fallen asleep at school : selalu sangat
Broken someone’s heart : yup
Fell off your chair : yup
Sat by the phone all night waiting for someone to call : yup
Saved e-mails : yup
What is your room like : stor barang huhu...
What’s right beside you: buku-buku kpli
What is the last thing you ate : kacang
Chicken pox : b4 my u-time practical
Sore throat : last week
Stitches : nope
Broken nose : nope..
Do you Believe in love at first sight : ermmm...tak!
Like picnics : yup

Who was/were…
The last person you danced with : tak ingat..
Last made you smile : housemates
You last yelled at : kakak..

Today did you…
Talk to someone you like : nope
Kissed anyone : no..
Get sick : uhuh...headache..
Talk to an ex : nope
Miss someone : nope
Who do you really hate: dah lama tak benci org...
Do you like your hand-writing : yup..sumtime
Are your toe nails painted : nope
Whose bed other than yours would you rather sleep in : my parents
What color shirt are you wearing now : white...
Are you a friendly person : yup
Do you have any pets : nope
Do you sleep with the TV on : always happen..
What are you doing right now : taip mende ni la..
Can you handle the truth : boleh kut...
Are you closer to your mother or father : both
Do you eat healthy : nope
Do you still have pictures of you & your ex : no
If you’re having a bad day, who are you most likely to go to : balik umah..tido
Are you loud or quiet most of the time : loud
Are you confident : not really..

5 things I was doing 10 years ago
a) bergembira di asrama
b) buat benda nakal kat asrama
c) jadi budak skema kat kelas..haha
d) berebut air kat kolah asrama..huhuhuhu
e) blaja dengan gembira...

5 things I would do if i were a billionaire
a) beli kereta besar
b) beli rumah besar untuk mak abah..
c) nak gi haji ngan mak abah
d) shopping..hehe..(macam aku rajin shopping je)
e) simpan tk masa depan..emmm....

5 of my bad habits
a) cepat rasa kesian
b) ciwek..gembeng
c) tak pandai kemas barang
d) pemalas..byk tido
e) cakap kuat

5 places I’ve lived/living
a) simpang lima
b) rawang
c) skudai
d) shah alam
e) melaka

saya tag pada sesiapa yg baca blog ni...hehehe....
siap!

Saturday, November 1, 2008

- situasi -

Diskriminasi menjatuhkan aku
Reputasi kini menjadi bisu
Dan a...ku...ku layu
O..o..o..di situ

*
Mengharapkan sesuatu yang baru
Itulah impian aku
Dan...bila kau menghilang

Musnahlah musnah impian
Tuk menggapai bintang
Terangi hidupku

**
Ku mahu kau tahu
Engkaulah destinasiku
Dalam ingatanku

Kerna diri ini tak daya lagi
Menempuh hidup yang ku temui
Dan a...ku...ku tunggu
WO..o..o..di situ

ulang * **

Wo..o..wo..o..
Dan...bila kau menghilang

Musnahlah musnah impian
Tuk menggapai bintang
Terangi hidupku

Ku mahu kau tahu
Engkaulah destinasiku
Dalam ingatanku
Wo..o..o..


ermmm...
lama dah dgr lagu ni...
tapi br semalam dapat tau tajuk ngan siapa yg nyanyi...
hehe...
best...

sang by bunkface...
one of indie band in malaysia...

enjoy!!!


Friday, October 31, 2008

- final -

saya takut...
saya tertekan...
saya lapar...
saya makan banyak...

huhu....

Monday, October 20, 2008

- mari menjawab soalan -

1. Name one person who made you laugh last night?
org2 yang gi audition mystarz LG...adehlaa....

2. What were you doing at 0800?
at BISA.assembly...

3. What were you doing 30 minutes ago?
kt kelas lagi...kemas2 nk balik...

4. What happened to you in 2006?
hmm...i'm graduated from UTM...alhamdulillah...

5. What was the last thing you said out loud?
err...i can't remember...dh lama tak menjerit la...

6. How many beverages did you have today?
2...

7.What color is your hairbrush?
brown.

8. What was the last thing you paid for?
roti telur n nescafe o ais...

9. Where were you last night?
kt umah je...huhu

10. What color is your front door?
brown...

11. Where do you keep your change?
Some in my wallet and in my school bag...

12. What’s the weather like today?
mendung jek...tp kejap2 panas...

13. What’s the best ice-cream flavor?
coklat...emm...tak makan aiskrim sgt...

14. What excites you?
outdoor activities...

15. Do you want to cut your hair?
yes...dh panjang dah ni...huh

16. Are you over the age of 25?
not yet...

17. Do you talk a lot?
not really...

18. Do you watch the O.C ?
no..

19. Do you know anyone named Steven?
nope..

20. Do you make up your own words?
yep...huhu

21. Are you a jealous person?
aa...ye kot..hehe

22. Name a friend whose name starts with the letter ‘ A ‘?
Azlin.sape lagi?ramaii.....

23. Name a friend whose name starts with the letter ‘ K '?
kamaliah.tak ramaii...

24. Who’s the first person on your received call list?
kak lin..dier pesan belikan air...

25. What does the last text message your received say?
"thanks 4 da info.hehe.." from kak nadia regarding assembly at BISA.

26. Do you chew on your straw?
No la...

27. Do you have curly hair?
Yes..

28. Where’s the next place you’re going to?
nowhere..

29. Who’s the rudest person in life?
not sure...bolayan je...

30. What was the last thing you ate?
coklat vochelle almonds..

31. Will you get married in the future?
of course i want to...tp taktau bile....

32. What’s the best movie you’ve seen in the past 2 weeks?
huhu...lama giler dah xtgk wayang....

33. Is there anyone you like right now?
ade...tp...he's not here.huhu...

34. When was the last time you did the last wishes?
kt kelas tadi.harap2 soalan exam tak susah sgt..huhu

35. Are you currently depressed?
no...

36. Did you cry today?
not yet, but I hope I will not.

37. Why did you answer and post ni?
saje...nk wat entry...heheh....


Friday, October 17, 2008

- jati diri -

tadi kt kelas...
sambil bincang pasal pemulihan maths...
cikgu amer ada cakap pasal...
jati diri melayu...
dia selitkan sikit je...

pasal...
jati diri melayu yang tak kukuh...
(jangan marah ye...)
ye la...
bila cakap dengan orang indon je...
slanga mesti terikut2 dia...
kenapa???
padahal kalau kita cakap melayu malaysia
diorang boleh je faham...
cuma ada beberapa perkataan je yang berbeza...
banyak contoh dah kita tengok...
kat tv tu...
kalau ada interview dengan orang indon...
dengarkan slanga wartawan atau orang yang menginterview tu...
hmmm....

teringat pesan cikgu nasa...
biar kita jadi lalang..
jangan kita jadi padi...

kenapa?
sebab...
lalang..walaupun hujan atau angin kuat...
akarnya tetap utuh...

ermm...
mendalam kan..


p/s : esok nak beraya kt seremban...rasa2 nak tido sana tak??huhu....

Thursday, October 16, 2008

- aliens -


br je balik dari pameran aliens kat MITC...
ada kelas...tapi lecturer ade meeting...
so kitorang ca alip but...
(jgn tiru aksi ini di kolej anda..amaran dari cikgu dila...)

aliens...
adakah kehadirannya diperakui sah....??
adakah benar ianya wujud??
fikir2kan lah....


Wednesday, October 15, 2008

- pengaruh novel -

selalu baca novel tak?
aku memang suka baca novel...
dah jadi hobi dah...
ada yang beli...ada yang pinjam je...
best tak best pon baca je la...

point nye ialah...
terpengaruh tak kalo baca novel2 tu sume?
misalnye la kan...
ada petua or tips2 dr novel tu yg bole affect diri korang...

penah terbaca 1 novel ni...
tak ingat pulak tajuk dier...
dlm tu cite pasal kat bukit tinggi, padang indonesia...
yang lelaki ni keluar jalan2 ngan bakal isterinya....
masa tengah tggu teksi...
si lelaki cepat2 masuk dulu dlm teksi...
tp masa nk turun, si lelaki suruh yang perempuan turun dulu....

ada maksud...
supaya taksela terjadi perkara kalo2 si pemandu teksi nak melarikan perempuan tu...
ermm....
banyak lagi sebenarnya...
tapi tak bape nk ingat la...
hehe...
anda??

Tuesday, October 14, 2008

- shopping = perempuan = ??? -

last week...
hari pertama di ipg selepas cuti...
aku join k.lin, k.yantie n k.pija..
jalan2 kat MP...
makan2...

skali jalan2 sampai petang daa...
duh...penat..
macam ni upenye gaya orang bershopping..
or window shopping...
or what ever lah...

hehe...
nape aku cakap mcm tu?
sebab...selama ni kalo nak nk cari barang2...
or shopping...
aku akan pastikan yang aku terus dapat barang tu...
malas nak cari2 yang lain...

cerita2 ngan k.nadia...
pasal abang ipar dia yg bad mood bila terpaksa jaga anak2 while isteri sibuk shopping raya...
hehe...
aku bersyukur dilahirkan sebagai perempuan...
at least, takdela aku bad mood jugak nanti kalo terpaksa macam tu jugak...
huhu...

tp...
janganla pulak aku dapat teman yang suka shopping mengalahkan perempuan..
huhu...

Wednesday, October 8, 2008

- keikhlasan -

semalam...
kelas PN oleh cikgu Nasa...
tapi kelas buat perbincangan isu2 semasa, politik, keguruan...
ade jugak terselit ilmu rumahtangga...
erk...

ada 1 part yang menarik minat aku....
cikgu cakap pasal....

"perempuan ni cuma 1 je masalah (atau kekurangan...aku tak pasti..)
KEIKHLASAN..."

ermm...
renung2 kan...

ikhlaskah kita mengajar...
ikhlaskah kita memberi ilmu...
ikhlaskah kita menerima teguran...
ikhlaskah kita melaksanakan tugasan kita...

tu dari segi pekerjaan...
dari segi peribadi atau rumahtangga pulak...

ikhlaskah kita melayan suami...
ikhlaskah kita melayan anak2...
ikhlaskah kita mnguruskan rumahtangga...

ikhlas ni dengan satu tujuan...
agar apa saja yang dilakukan dapat diterima Allah swt..

ikhlaskah aku???

emmm...
aku pon tak terjawab...

(kene muhasabah diri balik ni..huhu)




Sunday, October 5, 2008

- syawal=cuti=seronok??=ermm... -

cuti...
cuti raya awal sket...
5 days b4 raya...
okla...dapat gak rehat kt umah...
seronok??
ermm....
seronok la jugak...
erkk...boring sket pon ade...huhu...

raya 1...
mcm biasa...sarap...sembahyang...
tunggu org dtg...
ops!!lupe lak...
ade tamu kat umah...
org sabah...sepupu sepapat abg misdi la...
sape lagi kalao org sabah bah...
1st smpi biasala...
paman n family...
hurmm....

raya 2..
xde wat ape...
prepare tuk org laki baraan...
malam yg best...
kumpul2 ngan sedara belah abah..
baca yasiin...
makan sate paman...
main2 ngan anak2 sedara yg comel giler...
aku nk anak comel gak nti..
(erkk...kene carik suami hensem nih...ade ke yg nak aku??huhu...)
balik dh dekat kul 12 mlm...

raya 3...
tggu baraan pempuan plk...
pastu...sorang2 sepupu...makcik...dtg umah..penuh jgk umah dibuatnya
seronok...
1st time jumpe kyra..baby k.midah...
besar dh pun...sebijik maknye...
cumel...
anak a.didit lagila...dh mcm anak mix pulak....
jeles plk aku tgk anak sepupu aku cumel2 nih...
huhu...


raya seterusnya...
duduk umah...
ops...semalam...
raya ngan kengkawan skola...
ramai2...
dh mcm reunion pon ade gak...
haha...
rinduu....zaman skola...

hari ni...
dh sampai melaka...
esok bermula semula
diari di IPG...
bakal menghadapi peperiksaan...

Wednesday, September 17, 2008

- salam nuzul al-quran -

Peristiwa nuzul al-Quran menjadi satu rakaman sejarah dalam kehidupan Nabi SAW hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada kita hari ini. Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhamad SAW. Perkataan ‘Nuzul’ bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.

‘Al-Quran’ bererti bacaan atau himpunan. Di dalamnya terhimpun ayat yang menjelaskan pelbagai perkara meliputi soal tauhid, ibadat, jinayat, muamalat, sains, teknologi dan sebagainya. Kalimah al-Quran, sering dicantumkan dengan rangkai kata ‘al-Quran mukjizat akhir zaman’ atau ‘al-Quran yang mempunyai mukjizat’. Malah inilah sebenarnya kelebihan al-Quran tidak ada satu perkara pun yang dicuaikan atau tertinggal di dalam al-Quran. Dengan lain perkataan segalanya terdapat di dalam al-Quran.

Firman Allah:
Dan tidak seekor pun binatang yang melata di bumi, dan tidak seekor pun burung yang terbang dengan kedua sayapnya, melainkan mereka umat-umat seperti kamu. Tiada Kami tinggalkan sesuatu pun di dalam kitab Al-Quran ini; kemudian mereka semuanya akan dihimpunkan kepada Tuhan mereka (untuk dihisab dan menerima balasan). (Al-An’am:38)


al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dalam sejarah kehidupan Nabi SAW ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad SAW melalui perantaraan malaikat Jibrail ialah lima ayat pertama daripada surah Al-‘Alaq. maksudnya:
”Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhan mu yang menciptakan (sekalian makhluk), Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhan mu Yang Maha Pemurah, -Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, -Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.” (al-‘alaq:1-5)


sumber:
http://www.islam.gov.my/e-rujukan/lihat.php?jakim=2084

Monday, September 15, 2008

- ratu hatiku -

hari ni my mom's birthday...
so, pagi tadi sampai je kt skola aku terus mesej mak...
wish her a very happy birthday...

mmg dalam family kitorang xde nk sambut2 ni...
nk wish depan2 pon rase pelik...
sbb mmg tak penah buat dr kecik...
tp sejak dah blaja jauh2,ade hp sendiri...
barula pandai nk wish2 segala ni...
hehe...

penah skali masa birthday mak,aku kt umah...
tak wish pon...
tp aku ngan pipi wat kek...
ala...mcm kek yg slalu kitorang wat je...
tp special sket...
kitorang wat topping la kat kek tu...
huhu...
stakat tu je...

nape ek...mcm malu je nk wat mende2 tu sume..
hehe...klakar...

mak lah yg ajar kaklang hidup berdikari...
kala kaklang tgh problem...tgh sedih...

mak yang banyak memberi nasihat..
mak la tpt kaklang berkongsi kegembiraan...

mak yang mengajar erti kehidupan pd kaklang...

biarpon kaklang sedih sbb kacik2 slalu kene marah..
tapi kaklang tau...
tu sume adalah pengajaran untuk kaklang...
supaya kaklang menjadi orang yg berguna..
macam yg mak lihat sekarang...(insyaallah)..

mak begitu sempurna di mata kaklang...
mak lah segalanya untuk kaklang...

kaklang xde hadiah untuk mak...
yang kaklang ada...
cume doa yang selalu kaklang titipkan untuk kesejahteraan mak...
kaklang minta maaf atas segala perlakuan kaklang yang menyakiti hati mak...

so...
mak...
kaklang ucapkan selamat hari lahir...
moga mak sentiasa sihat...
dipanjangkan umur...
dimurahkan rezeki...

yang penting...
kaklang saaaaayangggg sangat kt mak...!!
mmmuaahhhhh!!!!

Sunday, September 14, 2008

- activities in school -

sepanjang hampir 3 bulan aku praktikum ni...
dah mcm2 aktiviti aku jalankan kt sekolah...
dr bidang kurikulum sampaila ke bidang ko-kurikulum...
sume tu 1 pengalaman yg amat berharga bagi aku yg masih blaja ni...

yup!
blaja untuk menjadi seorang guru...
huhu...
banyak lagi yg perlu aku kutip...ambil...dan yg seumpama dgnnye la...
hehe...
so, aku nk share pix activities aku sepanjang praktikum ni...

our mural...cantik tak??hehe...lom siap lagi ni...
masa senamrobik sempena bulan kecergasan...kene bersenam sama2..huhu

ni dalam kelas TKRS...buat kuiz kemerdekaan utk diorang...nk ajar kawad pn,aku rs mcm lemah je tgk diorang ni..huhu...

ni masa sambutan kemerdekaan SKSB...posing dulu..lalala...
haa...ni masa memula mural dilukis...oleh amatur..ekeke...terkial2..

ni masa dh tgh mewarna...hati2...

ni aktiviti permainan sahibba ngan budk drjh 2...


ni kelas bm utk drjh 3...3 org je...payah2...
tolong cikgu rosni mengemas kelas pemulihan khas...duk nyibuk je tu..hahah

kelas math utk drjh 2...bagi latihan byk2...biar pandai mengira...

masa ko-ku petang...aku jd pengadil bola jaring...konon mcm tau je...hahaha...belasah je...


okey...
tu antara aktiviti aku kt skola...
byk lg sebenarnye...
but enuff la dl...
all in all..
aku happy ngan ape yg aku wat...
dn 1 sbb aku nk masuk bidang ni pon sbb....
aku leh join aktiviti2 ni...
handle bebudak...
main...(ngajarnye mcm ape je..hahaha...)
xpe...
yg penting...
KITA ENJOY!!!!!.....

Thursday, September 11, 2008

- memori tercipta -

nothing to write la...
minggu ni UPSR...
aku tgk cikgu2 lagi risau compared to budak2 tu...
ari ni abes dah...happy la bebudak tu...merdeka katenye...
bebudak darjah lain pon ade ujian bulanan...
pastu ade jgk yang cuti bergilir...
quite bosan la dis week...
kene jaga kelas pon bosan gak...
nak menunggu abes masa tu,Ya Allah...lamanya...
dah la bebudak ni cepat menjawab...
pastu bising semedang...
adeii la...

la ni byk dgr lagu je...
tapi radio ni (mn2 radio pon la...)
asikla main lagu yg sama...
ade 1 song ni...
by shila OIAM...
memori tercipta...
best jgk...
aku prefer lagu ni banding nagn lagu ayu...
tapi dua2 pon sedap...

enjoy the lyrics...

Bergetar jiwa dipersada bercahaya
Pertemuan harapan pertama kalinya
Bergetar jiwa menghadapi mimpi-mimpi
Sukar dipercaya pintunya terbuka

Di sini jua memori tercipta
Walau seketika terjalin kasih kita
Mungkin disini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada kulupa

Mengalun suara sesuri bisikan hati
Seiringan mencari haluan berseni
Bergetar jiwa menghadapi mimpi-mimpi
Tiada pon terduga pintunya terbuka

Di sini jua memori tercipta
Walau seketika terjalin kasih kita
Mungkin di sini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada ku lupa

Yang terpahit jua termanis
Semuanya bagiku terindah
Kuingati buat selama-lamanya

Di sini jua memori tercipta
Walau seketika terjalin kasih kita
Mungkin disini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada kulupa
Mungkin disini kita kan terpisah

Kenangan bersama (3x)

Mungkin disini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada kulupa

aku dedicate khas tuk murid2 aku...cikgu2 SKSB...
n..sesape lah...hehe...

Sunday, September 7, 2008

- jalan-jalan -

salam...
seronok...
sebab..aku dah abes kene observe...
last friday was the last day aku kene observe...
alhamdulillah..
according to cikgu azman...
keseluruhannya ok...
aku tak haarap cemerlang pon...
cukupla lulus..nanti kene jugak di anta mengajar...kan?

so..ari jumaat petang,
lepas anta kak julia...
aku jumpe kak nadiah ngan kak nisha...
pick them up at mydin...
pastu gi umbai...
makan seafood!!!
yummy!!!
tapi kat melaka ni,diorang makan ngan nasi lemak...
lain dr yg lain kan...?
kene ajak mak abah gi sini one day ni...
hehe...

after that,
singgah surau tuk maghrib...
pastu br gi merlimau...umah sewa diorang...
jauh gak...
ak malam kat sana..
best betul umah diorang...
fridge, katil, dapur, almari sumer lengkap....
satu je...tv..
adeii...sayangla...
kak nadiah demam plk...
sakit tekak sebenarnya..
ari sabtu...
aku balik durian daun dlm kul 1...
anta kak nadiah dl kat pekan...
nak gi klinik katenye...
pastu balik ikut highway...
kul 2 lebih...
gi bandar...
apa lagi...??hehe...
marhaban dia astro...
itu pon tau psl the night b4 aku bukak forum...
kalo tak,taula...
pegi pon psl nk tgk zahid...tp not sure zahid ada ke tak...
belasah je...kalo ade,stay...
kalo xde,blah la...

tggu 15 minit...
host astro cakap ade zahid...
so aku stay...
amik gambar segala...
pastu 430 balik..aku lone ranger...
tapi zahid tak banyak nyanyi...
maybe yg ari ahad punye baru dia banyak nyanyi...
tapi aku malas nk gi...
cukupla takat tu...asal ada gambar...

masa tgh duduk2 tu...
aku duduk la sebelah 1 family ni...
ada baby girl ni..umo lebih kurang 2 tahun kot...
punye la fanatik mila...
dia dok jerit2 nama mila...
pastu lambai2...
yg kesiannya,mila tak terpandang pon dia...
tapi...ya allah...
cumelnye budak ni...cumel sangat2...


rase nk cubit je pipi dia...
bile snap gambar dia pon dia senyum...
eee...geram!!

ahad...duk umah je..
melepek...
huhu...


Tuesday, September 2, 2008

salam ramadhan 1429h

Abu Sa'id Al Khudri ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Setiap hari siang dan malam pada bulan Ramadhan, Allah Tabaraka wa Taala membebaskan begitu banyak sekali roh daripada api neraka. Dan pada setiap orang Islam pada setiap hari siang dan malam doanya pasti akan diterima."

salam ramadhan sume...
me br smpi dr kg...
puasa 1st day kt kg...
even bertiga je kt umah...huhu...
best sbb....mak yg masak...heheheh...
mak masak mmg sedap!!!

dh masuk bln ramadhan ni...
tandanye ialah...
aku dh nk abes praktikal...!!!
hehe...ke situ plk...

tp byk keje plk ms puasa ni...
ujian utk bdk2...
mural utk kelas...
folio...rph...
huhu...penat tu...
sure blk lmbt la ms puasa ni....

baju raya tak beli lg...
huhu...
br 2 ari pose...dh pikir baju raya...
xpe2...
ade org tu...belum pose lg dh pikir raye...
hehehe...
ops!tak ckp sape2 ek...

hmm...
dah...nk semayang...
n again...

selamat berpuasa!!!

Monday, August 25, 2008

- cerita cuti -

i'm back to melaka...
after holiday school 4 1 week...
hehe...
rehat abes-abesan...
tido...tv...makan...
as usual...lalala
yg sengalnye...
tak pat nk on9 kt umah...
saba je la..
igt belini leh la pakai kt umah...
hampeh je..huhu

cuti...
pi kenduri kak lin kawen...
sweet jek kak lin...dah!jgn kembang lak...
mesyuarat...
nothing best la cuti kali ni...
tgk olimpik...
malaysia dpt 1 silver je...
anyway..congrats to lee chong wei...
ops!it's datuk now...
he deserves la...membanggakan malaysia..
bestnye kalo dpt represent negara dlm sports nih...
penah gak aku berangan nk wakil negara..
bangga woo..tp nk wat cane,aku agak lemah dlm bdg sukan nih...
hmmm...kalaulah...
huhu...

selangor kalah!!!
huhu...
sedih je..
bile selangor nk naik balik mcm dulu2 ni...
hmm....

latest news...
1 nation emcees juara gangstarz!!!!
yeah..malaysia lak mng...
penat la...indon jek..
tak nafi la lagu dorang best2...
tp byk lg band or singer malaysia yg bagus what...
komposer malaysia bagus jgk...
juz...ditenggelamkan dek lagu2 indon tu jek...
abes...sape yg dok mainkan lagu...
media gak...huhu...
kesian penyanyi m'sia...
eh..ape aku melalut nih...

tetibe kak lin jadik tggi lak..haha