Thursday, December 5, 2013

~Bioflavonoids Di Dalam Vita C Sustained Released~

 Untuk yang masih taktau. Shaklee telah menambah kandungan di dalam Vita C Sustained Released. Rujuk gambar di bawah. Tapi yang bestnya, harga masih sama seperti Vita C SR yang lama. Best kan?

 

Mengapa Vitamin C Shaklee ditambah Bioflavonoids?
- Bioflavonoids bekerja untuk meningkatkan keberkesanan vitamin C dan perlu diambil sebagai sebahagian daripada suplemen vitamin C.

Apa itu Bioflavonoids?
Bioflavonoids terhasil daripada bahagian berwarna sayur-sayuran, buah-buahan, bunga, herba, dan bijirin. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa bioflavonoids bertindak sebagai :
1. anti-radang
2. anti-alergi
3. anti-virus
4. anti-kanser

Fungsi Bioflavonoids dan Vitamin C
 
Bioflavinds bertindak bersama vitamin c untuk :
  1. melindungi dan mengekalkan struktur salur kapilari darah
  2. mempunyai kesan antibakteria
  3. menggalakkan peredaran darah
  4. merangsang pengeluaran hempedu
  5. mengekalkan tahap kolesterol darah yang lebih rendah
  6. merawat dan mencegah katarak
  7. bertindak sebagai antihistamin
  8. mempunyai ciri-ciri anti-radang
  9. mengurangkan gejala herpes mulut

Kegunaan terapeutik
 
1. Bioflavoniods digunakan secara meluas dalam kecederaan sukan kerana mereka melegakan kesakitan, lebam dan benjol. Mereka juga mengurangkan kesakitan yang terletak di kaki atau seluruh bahagian belakang dan mengurangkan gejala-gejala yang berkaitan dengan pendarahan yang berpanjangan dan kalsium dalam darah yang rendah.
 
2. Quercetin, salah satu elemen dalam bioflavoniods berfungsi menyekat enzim yang membawa kepada pengumpulan ofsorbitol, yang telah dikaitkan dengan saraf, mata, dan kerosakan buah pinggang dalam diabetes.
 
3. Quercetin juga dianggap sebagai phytoestrogen (bahan tumbuhan yang bertindak dengan cara yang sama seperti estrogen). Sesetengah fitoestrogen mempunyai kesan antiestrogenic yang mana mengurangkan risiko kanser tertentu. Quercetin juga didapati mempunyai aktiviti antiestrogenic, iaitu menghalang sel-sel kanser payudara dalam tiub ujian.
 
4. Boleh membantu merawat bahkan mencegah kanser prostat dengan menyekat hormon lelaki yang menggalakkan pertumbuhan sel-sel kanser prostat. Dalam kajian yang lain, dengan pengambilan quercetin tambahan, ia mengurangkan gejala kencing pada lelaki yang mengalami radang prostat.#Untuk konsultasi dan maklumat lanjut, boleh hubungi saya :
Adilah MTauket
Pengedar Shaklee Sepang dan Malaysia - Selangor (Sepang dan sekitarnya, Nilai, Enstek)
Email : adilah_mt at yahoo dot com
Sms/Whatsapp : 019-3513200
Page :Jom Sihat-Pengedar Shaklee Sepang
FB : Adilah MTauket

No comments: