Sunday, December 7, 2014

Tips Hilangkan Ruam Pada Bayi

"Badan anak saya merah2 lah"

"Anak saya suka garu2, melecet"

"Ini ruam ke allergi?"

Selalu kita dengar ibu2 risau dengan ayat2 di atas,kan. Saya pun dulu mula2 jadi ibu pun macam tu jugak. Kesian tengok Alia merah2, tergaru2.

Tapi...
Jjangan panik. Ruam ni bukan sesuatu yang berkekalan. Ia akan hilang dengan cara rawatan yang betul.

Pertama sekali, kita kenal pasti jenis ruam pada anak. Macam mana nak kenal?

Jenis-jenis ruam 

1) Ruam Panas
Kepanasan yang terlampau boleh buatkan bayi rimas dan kulit terjejas, naik bintik2 merah seakan-akan jerawat.

2) Ruam Susu
Kesan daripada lelehan susu yg dibiarkan dan tidak dilap, bintik-bintik putih di muka, leher dan atas dada bayi. Ruam susu biasa nya terdapat pada kulit si kecil terlihat kemerahan, membengkak, dan bersisik di sekitar pipi.

3) Ruam Lampin
Terlalu lama dibiarkan memakai kain lampin/lampin pakai buang,  kulit jadi merah dan radang sama ada di sekitar punggung bayi atau di celah peha.

4) Ekzema
Rasa gatal dan tak selesa. Tahap lebih teruk sehingga berdarah dan keluar air. Selalunya boleh tengok pada pelipat kelopak mata, leher, siku, lutut, pergelangan tangan, jari tangan dan jari kaki. Ada dermatis - kemerahan, kuping, bengkak.


Kedua.
Kalau rasa gatal2, JANGAN DIGARU. Jika masih bayi, pakaikan sarung tangan bagi mengelakkan dia menggaru2 sekaligus menyebabkan ruam menjadi lebih teruk.
Berhati-hati apabila menggunakan sabun/losyen/krim yang mengandungi bahan kimia. Kulit bayi lebih sensitif terhadap bahan kimia. Pilihla krim yang diuat daripada bahan semulajadi. 
Saya sarankan guna HERBAL BLEND CREAM SHAKLEE.



SHAKLEE HERBAL BLEND CREAM ni adalah krim serbaguna yang mudah meresap. Ibu boleh sapukan pada ruam, eczema mahupun allergy.

Krim yang menenangkan ini telah diuji secara klinikal di mana ia dapat mengatasi masalah gatal-gatal kulit.
Ianya Dingin, bermentol dan tidak berminyak, super-moist cream yang mengikat kelembapan kulit dan diperkaya dengan sari tumbuhan yang sangat bagus untuk kulit. daripada ekstrak herba semulajadi yang menenangkan termasuk sage, horse chestnut yarrow dan rosemary. 
Yang penting dan paling best, ianya adalah ORGANIC and PARABEN Free!


Herbal Blend Cream juga sesuai untuk kegunaan lain, seperti...

  1. Baik untuk kulit yang mengalami gatal-gatal
  2. melembutkan kulit yang kasar dan pecah-pecah pada lutut, siku serta tumit kaki. 
  3. Demam panas (disapu ke seluruh badan). Insya Allah setengah jam kemudian badan akan berpeluh
  4. Baik untuk demam campak. Menghilangkan kesan atau tanda demam campak.



Selain itu, ruam juga boleh dirawat melalui pengambilan suplemen. Bagi bayi yang berumur bawah setahun dan masih menyusu ibu, ibu boleh amalkan MEALSHAKE dan OMEGA GUARD. Kedua2 nya baik untuk mengatasi masalah kulit. Khasiat kedua2nya dapat diserap melalui susu ibu terus kepada bayi.






* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.


#Untuk konsultasi dan maklumat lanjut, boleh hubungi saya :

Adilah MTauket
Pengedar Shaklee Sepang dan Malaysia - Selangor (Sepang dan sekitarnya, Nilai, Enstek)
Email : adilah_mt at yahoo dot com
Sms/Whatsapp : 019-3513200
Page :Jom Sihat Anggun
FB : Adilah MTauket