Friday, December 19, 2014

6 Panduan Memilih Nutrisi Bagi Ibu Mengandung

assalamualaikum semua..harap2 sihat selalu ye.
2,3 bulan ni dapat berita dari kawan2 yang masing2 nak menambah zuriat sendiri. Alhamdulillah. Ada yang nak menunggu hari, ada yang baru dapat berita. Apa2 pun harap semua sihat dan dipermudahkan. Saya pun insyaAllah dalam perancangan nak menambah ahli baru. Kesian kat Alia main sorang2 je selalu.hihi...InsyaAllah semoga Allah perkenankan.

Hari ni nak share tentang panduan memilih nutrisi lengkap bagi ibu2 mengandung.
Semua ibu yang hamil memang mengahrapkan anak kandungannya sihat dan mendapat nutrisi yang cukup untuk tumbesarannya. Tapi macam mana pulak kalau ibu yang mengalami alahan atau tiada selera untuk makan? Adakah cukup untuk anak dalam kandungan?


Jom kita baca apa yang perlu untuk ibu2 yang hamil...


  • Multivitamin dan zat besi - multivitamin sangant penting untukkeperluan ibu dan bayi dalam kandungan. Manakala zat besi pula membantu meingkatkan paras Hb dalam darah. Kekurangan nutrisi ini boleh menyebabkan tumbesaran bayi terbantut dan kelahiran pramatang. Makanan tinggi zat besi seperti kerang2an, sayuran hijau seperti bayam dan sawi.
  • Vitamin B - pengambilan vitamin b-complex penting untuk pembinaan tulang bayi dan mengelakkan kecacatan pada janin. 
  • Vitamin C -  Ia penting untuk menguatkan sel2 tisu dalam badan, meningkatkan imuniti badan dan penting untuk pertumbuhan gigi dan gusi yang sihat.
  • Protein - Sangat penting untuk membina dan memperbaharui sel2 tisu, hormon dan enzim di dalam tubuh. 
  • Kalsium - Perlu diambil oleh ibu bagi menggantikan kalsium yang diserap oleh bayi. Dipelukan untuk kekuatan menanggung berat bayi secara fizikal. Selain itu, kalsium juga penting untuk pembekuan darah, menstabilkan transmisi impuls saraf dan untuk merehatkan otot sewaktu berlakunya kontraksi.
  • DHA dn EPA - Penting untuk pembentukan mata dan otak bayi yang sihat.

Tengok...banyak sebenarnya nutrisi yang diperlukan oleh seorang ibu yang hamil. Ini kerana nutrisi itu turut diserap oleh bayi dalam kandungan. Nutrisi ini perlu lengkap dan mencukupi bagi memastikan tumbesaran bayi dan keperluan ibu hamil sendiri sehingga selepas melahirkan.

Bagi ibu2 yang mengalami alahan dan tidak lalu untuk makan., mereka boleh mengamalkan Set Kehamilan Shaklee yang disarankan dan lengkap untuk kesemua nutrisi yang diperlukan. 


Ni la Set Hamil Shaklee

Ni salah satu testimoni seorang SID yang mengamalkan Set Hamil Shaklee. Hb dalam darah meningkat, doktor pun puji - Pn Munirah.
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.


#Untuk konsultasi dan maklumat lanjut, boleh hubungi saya :

Adilah MTauket
Pengedar Shaklee Sepang dan Malaysia - Selangor (Sepang dan sekitarnya, Nilai, Enstek)
Email : adilah_mt at yahoo dot com
Sms/Whatsapp : 019-3513200
Page :Jom Sihat Anggun
FB : Adilah MTauket

No comments: