Tuesday, October 14, 2014

~Kaki Kejang- Punca dan Cara Mengatasi~

Kaki kejang atau lebih selalu orang kata cramp ni memang menyeksakan kan.. Lagi2 berlaku pada ibu2 yang sedang hamil. Dia punya sakit sampai menangis lah dibuatnya. Saya masa tengah mengandung dulu pernah terkena sekali. Cepat2 kejut suami utk tolong urut.


Selain ibu hamil, atlet pun sering terkena kaki kejang ni.


Macam mana boleh terjadi kaki kejang ni?
  • Ibu yang mengandung dan berada pada trimester kedua, rahim akan mula membesar. Oleh yang demikian, kaki akan menjadi penat untuk membawa badan yang semakin berat. Kesannya, ia akan menyebabkan ibu mengandung mudah menghadapi masalah kaki kejang (cramp) tersebut.
  • Manakala atlit akan mengalami kekejangan apabila melakukan regangan yang berlebihan atau pun terseliuh. Otot akan membantu memulihkan kecederaan tersebut namun jika ianya tidak dapat dikawal, ia akan menyebabkan berlakunya kekejangan pada kaki.
  • Kurang minum air dan kedudukan/posisi tidur yang salah.
  • Kurang kalsium dan beberapa mineral lain seperti magnesium dan potassium.
  • Berdiri terlalu lama


Jom kita tengok pulak macam mana cara nak atasi kaki kejang ni.

♥ Cari tempat bersandar atau duduk
♥ Untuk ibu mengandung, jangan berdiri terlalu lama dan cuba berjalan dengan jarak terdekat.
♥ Minum air yang mencukupi
♥ Mengambil khasiat kalsium dan mineral lain
♥ Angkat kaki ke atas pangkuan
♥ Untuk atlit, membuat urutan perlahan-lahan menggunakan minyak panas. Apabila kaki mulai pulih, pijak tapak kaki agar aliran darah kembali menjadi lancar jumpa doktor untuk mendapatkan nasihat yang lebih spesifik dan mengambil ubat/cream


Shaklee juga ada produk bagi mengatasi masalah kaki kejang ni iaitu Ostematrix. Suplemen kalsium dengan tambahan magnesium dan vitamin D bagi memudahkan penyerapan kalsium ke dalam tubuh.
Ostematrix ni seakan wajib diambil bagi individu yang sering mengalami masalah kaki kejang, ibu2 hamil dan menyusu serta individu yang jarang minum susu.

Pengalaman saya sendiri, Ostematrix adalah antara suplemen faveret sebab saya sendiri jarang minum susu. Terbaikk kata orang...hihi
#Untuk konsultasi dan maklumat lanjut, boleh hubungi saya : 
Adilah MTauket
Pengedar Shaklee Sepang dan Malaysia - Selangor (Sepang dan sekitarnya, Nilai, Enstek)
Email : adilah_mt at yahoo dot com
Sms/Whatsapp : 019 351 3200
Page :Jom Sihat Anggun
FB Adilah MTauket

No comments: